Bosnie, mon Amour! Oh, kakva divna večer u Parizu. Zahvaljujući Asocijaciji 5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina (u daljem tekstu 5MFBH) 27. Januar 2023.godine ostat će u divnom sjećanju svima onima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj kulturni događaj. Događaj koji je predstavio sinergiju stvaralaštva u vizuelnom, pisanom i multimedijskom okružju, panel diskusiju između bh. umjetnika i intelektualaca, sa osvrtom na kulturne poveznice i odnose Bosne i Hercegovine, Francuske, Evrope i svijeta.

Moderator događaja bh. glumac sa sjedištem u Parizu, Mirza Halilović, otvorio je program i pozvao predsjednika Asocijacije gdina. Edu Šabanagića, da se obrati gostima. Svojim izuzetno emotivnim govorom gdin. Šabanagić je ukazao na važnost susreta ovog karaktera i pozvao sve prisutne da aktivno rade na umrežavanju i još aktivnije rade na promociji Bosne i Hercegovine. “Dugoročni cilj Asocijacije je upravo umrežavanje svih Bosanaca i Hercegovaca kako u BiH, tako u svijetu, ali i umrežavanje svih dokazanih prijatelja Bosne i Hercegovine, bez obzira kojoj naciji pripadali. Mi želimo stvarati pozitivnu sliku o Bosni i Hercegovini. Ono što me čini sretnim jeste odličan odziv događaju ali ujedno i tužnim jer istom nisu mogli prisustvovati mnogi koji su iskazali samoinicijativu da budu prisutni, i to isključivo radi ograničenog kapaciteta”, istakao je gdin. Šabanagić na kraju svoga obraćanja.

U nastavku obraćanja gdina. Šabanagića, prisutnima se obratila gđa. Josiane Gaude, dogradonačelnica općine 7., inače jedne od najeminetnijih općina u Parizu, a koja je također pozdravila inicijativu i u svom obraćanju istaknula važnost umrežavanja bh. zajednice, ne samo u Francuskoj, već i globalno. Gdin. Faruk Hadžibegić, selektor nogometne reprezentacije BiH, a ujedno i prvi Ambasador Asocijacije 5MFBH, skrenuo je pažnju na važnost priključivanja svakog pojedinca samoj Asocijaciji, te pojasnio koliko je bitna podrška sportu u BiH, a posebno mladim sportistima i sportistkinjama, koje danas, nažalost, nemaju potrebne uslove pored izuzetnog talenta, da se takmiče na velikim takmičenjima. Ovaj vid umrežavanja stvara prilike da im se pomogne, te da se i za njihov uspjeh u svijetu čuje.

Pored dokumentarnog filma “Tragom bosanskih kraljeva“, BHRT urednice Dženite Zirdum, i predstavljanja kratkih filmova udruženja Digi.ba iz Sarajeva, promotivnog filma o bh. autora Robert Dacešin, recitiranje Poeme Maka Dizdara “Zapis o Zemlji” i Povelje Kulina Bana od strane moderatora Mirze Halilović, a za izuzetan muzički dio programa bile su zadužene Violeta Smailović-Huart (violina) u pratnji Kanae Endo (klavir), te Merita Morić (vokal) i Hector Morić (gitara).

Pierre Courtin, francuski umjetnik i galerista, uz pomoć Asocijacije 5MFBH, okupio je mnoge dokazane bh. umjetnike koji žive i rade u Parizu, i u Francuskoj. Pod nazivom „PariŽiens“, otvorena je i izložba gdje su prisutni imali priliku vidjeti umjetnička djela Milomira Kovačevića – Strašnog (fotografija), Mirza Morić (skulptura), Damir Radović (instalacija), Ibro Hasanović (video) i Nedžad Ajkić (grafika).

Pored dokumentarnog filma “Tragom bosanskih kraljeva“, BHRT urednice Dženite Zirdum, i predstavljanja kratkih filmova udruženja Digi.ba iz Sarajeva, promotivnog filma o bh. autora Robert Dacešin, recitiranje Poeme Maka Dizdara “Zapis o Zemlji” i Povelje Kulina Bana od strane moderatora Mirze Halilović, a za izuzetan muzički dio programa bile su zadužene Violeta Smailović-Huart (violina) u pratnji Kanae Endo (klavir), te Merita Morić (vokal) i Hector Morić (gitara).

Ispred fondacije „BH-Futures Foundation” prisutnima se također obratio gdin. Milan Kusmuk, koji je napravio osvrt na rad fondacije te dosadašnje uspjehe te prezentirao načine kako bh. zajednica bez obzira gdje bili, može itekako doprinjeti razvoju obrazovanja bh. studenata te iste činiti konkurentnijima kako u BiH, tako i u svijetu.

Zatvaranju programa je prethodila panel diskusija sa Violeta Samilović-Huart, Pierre Courtin uz moderaciju Mirze Halilović-a, a na temu izazova bh. umjetnika kako u BiH tako i u svijetu, te je napravljen generalni osvrt i paralela o statusu umjetnika jugoistočne i zapadne Evrope. Prisutni gosti su imali priliku da aktivno učestvuju u panel diskusiji i razmjene mišljena sa panelistima. Treba spomenuti da su cijelom događaju prisutvovali brojni predstavnici ambasada u Francuskoj: Bosne i Hercegovina, Crne Gore, Turske, Indonezije, kulturnih centara i instituta raznih država u Parizu, medija iz Francuske, brojnih bh. poslovnih ljudi iz Francuske, ali i bh.studenata u Francuskoj kao i onih koji su napravili napor da tu večer budu prisutni, iako nisu domicilni u Francuskoj.

Organizator je obezbjedio i vrijeme za umrežavanje te druženje uz catering i degustaciju bh. proizvoda obezbjeđenih od sponzora, Mljekara “Livno” – Livanjski sir, Vinarija “Povratak” iz Zepce te francuski champagne “ Le Domaine du Cassard”. Panelistima i govornicima su uručeni i vrijedni pokloni kompanije “Skincode” – Švicarska. Druženje sa mnogobrojnim gostima je nastavljeno u restoranu “Bombona” u vlasništvu bh. ugostitelja g. Nijaz-a Softić-a i njegove supruge Marie.

Na kraju, Asocijacija 5MFBH se želi zahvaliti team-u koji je posljednjih 6 mjeseci aktivno radio na tome da se ovaj događaj desi: Aida iz Austrije, Alma iz Švicarske, Arnaud iz Thailanda/Francuske, Aurélie iz Francuske, Benjamin iz SAD, Damir iz Kanade, Edina iz Monaka, Edwin iz Francuske, Emina iz BiH, Haris iz Austrije, Ilhana iz Francuske, Nedžad iz Francuske, Nikola iz BiH, Sanella iz Francuske, Sarah iz Francuske itd..

Posebna zahvala ide: gradonačelnici općine Paris 7 gospođi Rachida Dati, do-gradonačelnici gospođi Josiane GAUDE, karitativnoj fondaciji “La Terra Nostra” iz Švicarske i medijskom pokrovitelju BHRT.

U slučaju da ste već sada spremni podržati naše predstojeće projekte, to možete učiniti putem.

Šta može 5MFBH uraditi za Vas?

Platforma “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina” će obezbijediti bazu podataka o:
1. Svim ljudima koji njeguju civilizacijske vrijednosti bosanskog naroda i koji su potvrđeni prijatelji Bosne i Hercegovine
2. Baza kompanija u dijaspori koje su u vlasništvu ili vođeni od strane Bosanac ili prijatelj BiH
3. Organizacija i klubova u dijaspori i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH.

PARTNERI

Sva prava zadrzana - Developed by ID-S