Udruženje 5 miliona prijatelja Bosne i Hercegovine je nevladina, neprofitna organizacija, bez političkih, vjerskih ili etničkih konotacija i svih onih koji baštine i cijene civilizacijske vrijednosti bosanskohercegovačkog društva. Prvobitno ideja i projekat, 5MFBH je pokrenuo Edo Šabanagić, osnivač i predsjednik Udruženja, uz podršku La Terra Nostre i I-dijaspore (Švicarska), Consilium Bosniacum (Austrija) i Omladinskog saveza Bosne i Hercegovine u Švedska (BHUF) (Švedska) sa kojom smo potpisali memorandum o saradnji.

Vrijednosti koje 5MFBH prepoznaje i njeguje su:

– Jačanje i umrežavanje bh. dijaspore i pojedinaca i širenje strateškog partnerstva između organizacija i pojedinaca bh. dijaspore na globalnom nivou,

– Jačanje identiteta i razvoja BiH kroz međusobnu saradnju i osjećaj odgovornosti prema domovini,

– Saradnja, pomoć, dijalog i interakcija sa ciljem osnaživanja svakog pojedinca, čime se dodatno jača globalna struktura bh. dijaspore i na taj način stvara osnova za snažnije i efikasnije djelovanje bh. dijaspore.

– Njegovanje i povratak osnovnim vrijednostima bh. društva: nesebično zalaganje za dobrobit zajednice, pomoć, saradnja i podrška, upornost, ciljanost i marljiv rad kao glavne karakteristike bh. pojedinaca.

Uspješno umrežena i partnerski ojačana bh. dijaspora koja predstavlja važnu prekretnicu u razvoju Bosne i Hercegovine na globalnom nivou, a koja njeguje bh. vrijednosti, jačajući na taj način ulogu svakog pojedinca, organizacije, institucije, partnera, projekta ili njen imidž u inostranstvu i kod kuće u okviru početne ideje Udruženja 5MFBH i predstaviti BiH, Bosance i Hercegovce kao zemlju kreativnih ljudi.

Šta može 5MFBH uraditi za Vas?

Platforma “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina” će obezbijediti bazu podataka o:
1. Svim ljudima koji njeguju civilizacijske vrijednosti bosanskog naroda i koji su potvrđeni prijatelji Bosne i Hercegovine
2. Baza kompanija u dijaspori koje su u vlasništvu ili vođeni od strane Bosanac ili prijatelj BiH
3. Organizacija i klubova u dijaspori i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH.

PARTNERI

Sva prava zadrzana - Developed by ID-S